Veel Nederlandse woningen hebben een kruipruimte die onder het hele huis doorlopen. Met de kruipruimte blijft het leidingwerk onder de woning bereikbaar. Vaak zijn de kruipruimtes vochtig en staat er zelfs water in. Dit trekt ongedierte en schimmel aan. Daarnaast zorgt de vochtige kruipruimte ervoor dat de vloer van het huis koud aanvoelt. Het is dan ook belangrijk om kruipruimteisolatie toe te passen. Kruipruimteisolatie Holland helpt u hier graag verder mee. Vraag direct een offerte aan, of lees hieronder meer over de oorzaken van vochtigheid in de kruipruimte.
Bijna de helft van de woningen in Nederland heeft te maken met een vochtige kruipruimte. De reden van het vocht in de kruipruimte verschilt per huis. Een aantal veel voorkomende oorzaken van vocht in de kruipruimte zijn:
De grondwaterstand in Nederland wordt vrij goed gecontroleerd. Toch zijn er veel huizen die (regelmatig) last hebben van een te hoog grondwaterpeil. Vooral bij huizen die gebouwd zijn in gebieden die erg laag gelegen zijn. Polders zijn hier goede voorbeelden van. Door de hydrostatische druk wordt het vocht in de grond omhooggeduwd en komt door de ondergrond van de kruipruimte omhoog. Het tegengaan van een vochtige kruipruimte door een hoge grondwaterstand is lastig. Wel kunnen de gevolgen van een vochtige kruipruimte beperkt blijven door kruipruimte isolatie toe te passen met EPS-korrels.
Een kruipruimte is doorgaans koud. De bovenliggende vloer van de woning is warmer. Daardoor condenseert het vocht en maakt het de kruipruimte vochtig. Als de condensatie gering is kan dit soms opgelost worden met een vochtvreter. Maar als de condensatie groter is het goed om kruipruimteisolatie toe te passen.
Beton en metselwerk zijn poreus. Dit betekent dat het vocht absorbeert als de muur direct of indirect in contact komt met water. Langzaam maar zeker trekt het vocht dan naar binnen en naar boven. Funderingsmuren die vochtig zijn zorgen voor een vochtige kruipruimte. Vaak zijn de kruipruimtes slecht geïsoleerd waardoor het vocht niet weg kan. Optrekkend vocht is te herkennen aan vochtplekken in de muur en soms is er zelfs sprake van schimmelvorming.
Door de kruipruimte lopen vaak meerdere leidingen. Denk bijvoorbeeld aan het riool en de waterleiding. Als een van deze leidingen lekt dan ontstaat er een vochtige kruipruimte. Een loodgieter kan de lekkage voorkomen. Het vocht volledig uit de kruipruimte halen is vaak wat lastiger. Zeker wanneer een lekkage in het leidingwerk niet de enige oorzaak is van de vochtige kruipruimte. Om de gevolgen van een vochtige kruipruimte te voorkomen is het daarom goed om de kruipruimte te isoleren met EPS-korrels.
Een slechte ventilatie is niet een directe oorzaak van een vochtige kruipruimte. De oorzaken die hierboven staan worden alleen niet verholpen wanneer de ventilatie slecht is. Het vocht kan dan de kruipruimte niet verlaten.
Om de gevolgen van een vochtige kruipruimte tegen te gaan is het belangrijk om de kruipruimte te isoleren. Kruipruimteisolatie Holland helpt u graag verder met het isoleren van uw kruipruimte. Lees meer over kruipruimte isoleren met EPS-korrels of vraag direct een offerte aan bij Kruipruimte isolatie Holland.